110-sentralen

Brannslokker lett tilgjengeligJanuar er dessverre en av de månedene i året med flest skader. Det er alt fra branner, husskader og uvær som rammer mange av oss i ukene etter nyttår. Derfor håper vi at et av de viktigste forsettene i år blir å ta sikkerheten på alvor slik at man kanskje kan forebygge de mest vanlige skadene og ulykkene.

Lett å gjøre en innsats som hjelper. Her er noen råd:

 1. Sjekk røykvarsleren.
  Brannvesenet ønsker at du skal sjekke røykvarsleren MINST en gang i måneden, men klarer du å få gjort det hver 3. måned og etter hver ferie er vi selvfølgelig fornøyd med det også.
 2. Kontroller slokkeutstyr.
  Har du slokkeutstyr? Er det lett tilgjengelig? Fungerer det?
 3. Ha brannøvelse i hjemmet.
  Samle familien rundt kjøkkenbordet og planlegg en brannøvelse i hjemmet. Hva skal dere gjøre hvis det brenner? Hvilke rømningsmuligheter har dere? Hva er nødnummeret hvis man trenger det?
 4. Kontroller det elektriske anlegget i huset.
  Du er selv ansvarlig for det elektriske anlegget i ditt hjem, derfor kan det være greit å få sjekket at alt er som det skal være av et autorisert firma.
 5. Ha kontroll over ildstedet i huset.
  Peiskos er både hyggelig og fint, men det er også et bål midt i stua di. Derfor bør du behandle det deretter. Tøm asken på sikkert sted.  Flytt brennbart materiale bort fra ildstedet.
 6. Rengjør kjøkkenventilator.
  En av fire branner oppstår på kjøkkenet. Gjerne som følge av at vi glemmer noe på komfyren. Mange av disse brannene kunne vært unngått dersom avtrekksviften hadde vært rengjort
 7. Rengjør slukene i hele huset både ute og inne.
  Fjern løv og skit som har lagt seg, det vil forebygge oversvømmelse og vannskader.
 8. Rengjør avløp i oppvaskmaskinen.
  Viktig å gjøre jevnlig, så unngår du at maskinen stopper å virke. I verste fall kan det bli en vannskade om vannet ikke renner unna.
 9. Ta en sjekk rundt huset.
  Ta inn trampoliner og hagemøbler, stormen kommer alltid brått på. Tøm takrenner for løv og skit.

Møre og Romsdal 110-sentral KF ønsker med dette alle et brannsikkert og skadefritt nytt år - og lykke til med forsettene!

BomvegMøre og Romsdal 110-sentral ønsker å sette fokus på alle de bommene som er kommet opp i og rundt kaianlegg, borrettslag, hyttefelt og eiendommer generelt i hele Møre og Romsdal.

Kan få alvorlige konsekvenser
Når det står om sekunder ved branner, ulykker eller sykdom, kan en låst bom fremstå som et forsinkende, og frustrerende hinder, også for utrykningskjøretøy.

I takt med folks ønske om å skjerme boområder, og sikre verdier, øker tallet på private bommer her i Møre og Romsdal.

Brannvesenet ønsker ikke å ha en rad ulike systemer å forholde seg til. Vi ønsker heller at alle vel, sameier og borettslag, og alle andre selvfølgelig, som er i besittelse av en telefonstyrt bom om å kontakte oss via dette skjemaet, og send skjemaet på mail  Slik at vi enkelt kan få bommen registrert inn i vårt digitale system. Da vil 110 og brannbiler i fylket ved et tastetrykk enkelt kunne åpne bom som stenger vegen for utrykningskjøretøy ved ankomst.

Har dere andre typer bommer med nøkkel ønsker vi at dere tar kontakt med teknisk avdeling i din kommune for å få en avtale om å kunne bruke kommunens universalnøkkel for vegbommer som kan gjøre jobben til brannvesenet lettere å passere stengte områder.

Hvorfor gjør vi dette?
Målet er at alle telefonstyrte bommer i distriktet blir registrert i vårt system og gjøre jobben til brannvesenet og andre nødetater lettere.

barneavdelingen 110Møre og Romsdal 110-sentral KF var i går så heldig å få besøke barneavdelingen ved Ålesund sjukehus. Denne gangen var Ålesund brannvesen`s «Bjørnis» med og gledet barna.

Nedenfor ser dere Teo 7 år fra Ålesund hilse på Bjørnis.Vi ga bort brann togbane og Guinness Rekordbok. Gavene er det de ansatte ved Møre og Romsdal 110-sentral som hvert år gir til barneavdelingen, de har i år også gitt det samme til barneavdelingen i Kristiansund.

Vi ønsker alle på barneavdelingen

en riktig God Jul og Godt Nyttår.

Bjørnis på barneavdelingen sjukehuset

Røykvarsler testSå langt i 2018 er 29 personer omkommet i brann. 19 menn og 10 kvinner. I 2017 omkom 26 personer i brann, og 2016 var tallet 39 omkomne, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine.

Test hver måned
Alle røykvarslere bør testes med jevne mellomrom, helst en gang i måneden. Test røykvarsleren ved å holde ”test-knappen” inne noen sekunder. Røykvarsleren skal da starte å pipe. Om den ikke gjør det, må du bytte batteri og gjenta testen, eventuelt kjøpe ny røykvarsler.

Bytt batteri hvert år
Du bør bytte batteri i røykvarsleren minst en gang i året. Gjør det gjerne til en huskeregel å bytte batteri den 1. desember, som er røykvarslerens dag.

Om røykvarsleren gir fra seg korte pip, vil det si at batteriet begynner å bli dårlig. Da må du bytte batteriet straks. Etter at du har byttet batteriet, sjekk at det fungerer ved å trykke på testknappen.

Levetid på røykvarslere
En røykvarsler bør man normalt bytte ut etter åtte til ti år. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil, og gi falske alarmer, fordi sensoren blir skitten eller støvete. I slike miljø vil levetiden til røykvarsleren være kortere.

 
1. desember fokuseres det på at alle husstander skal ha fungerende røykvarslere. Dette innebærer testing  og batteriskifte hvert år. Vi framhever også betydningen av å ha flere røykvarslere og at disse sammenkobles. Ta deg tiden til å sjekke varsleren din. Husk at i alle hustander er det påbudt å ha både røykvarsler og slukkeutstyr i hver etasje. 

 

KomfyrMange kjøkkenbranner starter fordi strålevarme eller flammer fra komfyren antenner fettet i ventilatoren. Mange glemmer å rengjøre ventillatoren, og over tid kan det samle seg store mengder fett i avtrekksvifta over komfyren. Hvis du ikke rengjør ventilatoren og skifter filteret med jevne mellomrom, kan kjøkkenvifta bli en brannfelle.

En stor del av boligbrannene i Norge starter på komfyren. Ikke minst nå midtvinters, når julefeiring og kuldegrader medfører ekstra høy aktivitet over stekepanner og smultgryter.

Osen som oppstår når man steker og freser på høy temperatur lagrer seg i kjøkkenvifta rett over komfyren. Hvis man i tillegg varmer opp olje, vil matosen inneholde små oljepartikler som også kan sette seg fast der. Derfor er det viktig å fjerne fettet fra filteret. Fettløselig såpevask eller en runde i oppvaskmaskin med de delene av ventilatoren som kan demonteres er gjerne det som skal til,

Få gode og nyttige tips her Slik vasker du kjøkkenviften