110-sentralen

Komfyrbrann kampanje DSBTørrkoking og antenning av olje/fett på komfyrer og platetopper er den vanligste årsaken til boligbrann! ​Dette skyldes uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging. Det kan du gjøre noe med!

Regel nummer én er ​alltid å holde oppsikt med komfyren mens den står på. ​En brann oppstår svært fort, og den lille tiden du forlater kjøkkenet kan være nok til at ting går veldig galt. Hvis du blir forstyrret i matlagingen, skru ned varmen på kokeplatene. Aller helst ønsker vi du får koblet til en komfyrvakt. Den varsler eller kobler ut strømmen hvis en komfyrbrann er faretruende nær.

Regel nummer to er aldri begynne å lage varm mat når du kommer hjem full, trøtt og sulten fra fest, ta deg heller ei brødskive enn å starte med kokkelering på komfyren.

Branntilløp under matlaging kan også lett spre seg til kjøkkenvifta og føre til rask og uventet brannspredning. Matfettet i kjøkkenvifta kan faktisk selvantennes av varmestråling fra komfyren. Husk derfor å rengjøre kjøkkenvifta regelmessig for matfett slik at risikoen for brann og brannspredning blir mindre.

Se video fra Elsikkerhetsportalen "Ikke tilbered brann på komfyren"

 

lading av mobilDette er en påminnelse til alle som har nettbrett og mobiler og andre elektriske gjenstander som skal lades. IKKE LAD OM NATTEN NÅR DU SOVER.

Legger du mobilen eller nettbrettet til lading ved siden av senga mens du sover? Ikke smart! Hvis mobilen går varm fordi den dekkes til av klær eller sengtøy, kan det gå riktig ille. Det er også noe å tenke på dersom du har «tenårings-roterom» i huset.

Pass på at den elektriske gjenstanden du skal lade ikke ligger på brennbart underlag. Det har vært tilfeller hvor telefoner og nettbrett har blitt overopphetet mens den lå i en sofa. En mobiltelefon som begynner å ulme, vil dessuten avgi farlige gasser.

Les artikkelen "En ubehagelig påminnelse" vedrørende husbrann forårsaket av lading i Hønefoss.

Se også video "Lader PC over natten - så meller det" på VG.

Nyttige tips får du også i vår artikkel "Lad trygt" og hos elsikkerhetsportalen

peis Pixbay freedownloadVedfyring gir god varme og mye kos. Da er det lett å glemme at man faktisk har et bål midt i stua. Bruk av åpen ild er årsaken til de aller fleste hyttebranner. 
Ved starten av en ny vintersesong, er det derfor spesielt viktig at du sjekker alle ovner og piper nettopp for å unngå pipebrann.

Fyr riktig - unngå brann!

 • Fyr med tørr ved
 • Fyr med riktig trekk
 • Ha gode fyringsvaner – hyppige ilegg med små mengder brensel og frisk varme i ovnen(unngår skade på ovn og pipe)
 • Hvis sotbrann – steng igjen alle ovnsventiler og peisspjeld, hold øye med hele pipa, ring 110
 • Etter sotbrann skal pipa kontrolleres av feier, det er eiers ansvar å avtale dette
 • Husk gnistfanger i peisen

Pipebranner

Oppstår som regel på grunn av at lag av sot og bek antennes. De siste årene har det vært rundt 4000 pipebranner i året.
Pipebranner kan ha temperaturer opp mot 1400 grader, som kan føre til skader på skorstein og omkringliggende strukturer.
Pipebranner kan oppstå som følge av feil på pipe eller ildsted.
Den beste måten å unngå pipebrann på er å fyre med skikkelig tørr ved og god trekk.
Etter en pipebrann, er det meget viktig at feiervesenet får kontrollert om skorstein er skadet, noe den ofte er. Send mail til brannvesenet@aabv.no og avtale til for tilsyn.

Les mer: Feiermesterens Landsforening

Brannslokker lett tilgjengeligJanuar er dessverre en av de månedene i året med flest skader. Det er alt fra branner, husskader og uvær som rammer mange av oss i ukene etter nyttår. Derfor håper vi at et av de viktigste forsettene i år blir å ta sikkerheten på alvor slik at man kanskje kan forebygge de mest vanlige skadene og ulykkene.

Lett å gjøre en innsats som hjelper. Her er noen råd:

 1. Sjekk røykvarsleren.
  Brannvesenet ønsker at du skal sjekke røykvarsleren MINST en gang i måneden, men klarer du å få gjort det hver 3. måned og etter hver ferie er vi selvfølgelig fornøyd med det også.
 2. Kontroller slokkeutstyr.
  Har du slokkeutstyr? Er det lett tilgjengelig? Fungerer det?
 3. Ha brannøvelse i hjemmet.
  Samle familien rundt kjøkkenbordet og planlegg en brannøvelse i hjemmet. Hva skal dere gjøre hvis det brenner? Hvilke rømningsmuligheter har dere? Hva er nødnummeret hvis man trenger det?
 4. Kontroller det elektriske anlegget i huset.
  Du er selv ansvarlig for det elektriske anlegget i ditt hjem, derfor kan det være greit å få sjekket at alt er som det skal være av et autorisert firma.
 5. Ha kontroll over ildstedet i huset.
  Peiskos er både hyggelig og fint, men det er også et bål midt i stua di. Derfor bør du behandle det deretter. Tøm asken på sikkert sted.  Flytt brennbart materiale bort fra ildstedet.
 6. Rengjør kjøkkenventilator.
  En av fire branner oppstår på kjøkkenet. Gjerne som følge av at vi glemmer noe på komfyren. Mange av disse brannene kunne vært unngått dersom avtrekksviften hadde vært rengjort
 7. Rengjør slukene i hele huset både ute og inne.
  Fjern løv og skit som har lagt seg, det vil forebygge oversvømmelse og vannskader.
 8. Rengjør avløp i oppvaskmaskinen.
  Viktig å gjøre jevnlig, så unngår du at maskinen stopper å virke. I verste fall kan det bli en vannskade om vannet ikke renner unna.
 9. Ta en sjekk rundt huset.
  Ta inn trampoliner og hagemøbler, stormen kommer alltid brått på. Tøm takrenner for løv og skit.

Møre og Romsdal 110-sentral KF ønsker med dette alle et brannsikkert og skadefritt nytt år - og lykke til med forsettene!

rakettMøre og Romsdal 110-sentral KF oppfordrer alle til å utvise stor forsiktighet ved bruk av fyrverkeri. Både bakkefyrverkeri og stjerneskudd kan gi alvorlige skader hvis det brukes feil. Øyne og ansikt er spesielt utsatt for skader, så bruk beskyttelsesbriller.

10 gode råd om bruk av fyrverkeri
1. Forbered fyrverkeriavbrenningen i god tid og finn et egnet sted til avfyring.
2. Les bruksanvisningen nøye før bruk.
3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.
4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
5. Bruk tennstav. Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme.
6. Bruk beskyttelsesbriller.
7. Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på, snu raskt ansiktet bort og komme deg på trygg avstand.
8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
9. Hold god avstand fra oppskytingen.
10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.


Bruk av fyrverkeri er bare tillatt på nyttårsaften mellom klokken 20.00 og 01.00. ifølge Forskrift om politivedtekt, Ålesund kommune, Møre og Romsdal. Forutsetningen for dette er at fyrverkeri, uansett klasse, ikke skal avbrennes dersom det kan oppstå fare for bann eller personskade.

ØNSKER ALLE ET RIKTIG GODT NYTTÅR.