110-sentralen

Husk ta vare på de du er glad i. Sjekk røykvarsleren!

Røykvarsler testBrannvesenet rykket ut til 35 nattbranner i fjor. Det blir et gjennomsnitt på rett under tre branner om natten, hver enestemåned - hele året igjennom - bare i vårt fylke.

Når det brenner, er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man vor sammen med.

Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier, og kontroller at du hører varsleren godt.

Levetid på røykvarslere
En røykvarsler bør man normalt bytte ut etter åtte til ti år. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil, og gi falske alarmer, fordi sensoren blir skitten eller støvete. I slike miljø vil levetiden til røykvarsleren være kortere.

 
1. desember fokuseres det på at alle husstander skal ha fungerende røykvarslere. Dette innebærer testing  og batteriskifte hvert år. Vi framhever også betydningen av å ha flere røykvarslere og at disse sammenkobles. Ta deg tiden til å sjekke varsleren din. Husk at i alle hustander er det påbudt å ha både røykvarsler og slukkeutstyr i hver etasje.