Montering av røykvarsler

1. desember – Røykvarslerdagen!

En fersk undersøkelse viser at 5 prosent ikke har eller vet ikke om de har røykvarsler. Det betyr at opp mot 200 000 personer kan gå jula i møte uten hjemmets viktigste livredder.

3 prosent sier at de ikke har røykvarsler, og 2 prosent sier de ikke vet om de har, viser en fersk undersøkelse som Ipsos har gjennomført for Røykvarslerdagen.

Høysesong for branner

Røykvarslerdagen 1. desember markerer inngangen til høysesongen for branner. De siste fem årene har det i gjennomsnitt vært 45 prosent flere utrykninger til boligbranner i desember enn i andre måneder. I 2022 rykket brannvesenet ut på 1 807 boligbranner i privatboliger. 266 av disse var i de-sember. 7 personer mistet livet i desember i fjor. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal.

Røykvarslere bør normalt byttes ut etter at du har brukt dem i 8-10 år. Du bør derfor sjekke hvor gamle røykvarslerne dine er, og vurdere om det er på tide å bytte dem ut. Produksjonsdatoen skal du finne på baksiden av røykvarsleren. Elektronikken i røykvarslere forringes over tid. I tillegg kan evnen til å detektere røyk bli redusert som følge av at støv og smuss samler seg opp i løpet av årene.

Røykvarslere er EE-avfall

Når du har byttet ut røykvarsler eller skiftet batteri, må du teste den nye røykvarslerens testknapp, slik at du vet at den virker. Gamle røykvarslere er EE-avfall som ikke skal kastes i søpla. De kan leveres gratis til forhandlere eller din lokale gjenvinningsstasjon.

Ifølge en undersøkelse fra Prognosesenteret finnes det i gjennomsnitt 3,5 røykvarslere per bolig og 2,5 røykvarslere per fritidsbolig. Til sammen er det cirka 10 millioner røykvarslere i norske hjem.

Koble røykvarslerne sammen

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv.

Ta med barna

Mange tenker at branner ikke kan skje i eget hjem, men det kan brenne hjemme hos alle. Man må være sin egen brannsjef og forebygge branner gjennom brannvern og opplæring.

Tips: En fin aktivitet i desember kan være å ta med hele familien på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarslere og kontrollere brannslokkeren. Dette gjør at familien blir tryggere i sin rolle og vet hva som skal gjøres og hvor man skal møtes om brannalarmen skulle gå.