God påske

Vinter i Ørskog

På ski i fjellet

Noen branntips på hytta i påska

  • Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta
  • Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år
  • Gå aldri fra levende lys
  • Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte
  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
  • Har du gass, husk å sjekke utstyr og slanger jevnlig
  • Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres
  • Bruk tørr ved når du fyrer i peisen
  • Ladding av mobil og nettbrett skal skje når du er våken og aldri om natten når du sover.

Sjekk røykvarsler og slokkemiddel også på hytta

Brannsikkerhet er like viktig på hytta som hjemme. Det er påbudt med røykvarsler og slokkeutstyr både hjemme og på hytta. Husk å bytt batteri i røykvarsleren en gang i året, og sjekk at brannvarsleren virker hver gang dere kommer på hytta.

Gassfare

På hytter brukes ofte propan til oppvarming, matlagning og kjøleskap, i tillegg til gassgrill og terrassevarmer.

Bruk og oppbevaring av gass krever forsiktighet. Feil på gassapparater eller feil bruk kan føre til brann, eksplosjon eller kullosforgiftning. Vi anbefaler gassvarsler og CO-varsler hvis du bruker gass.

Les mer: Vedlikehold gassutstyret på hytta | Sikkerhverdag

Rømningsveier

Overnatter man på et ukjent sted, bør man tenke gjennom hvordan man skal komme seg ut hvis noe uventet skulle oppstå. I hytter er ofte vinduer og terrassedører alternative rømningsveier. Det er viktig at rømningsveiene holdes frie slik at det ikke er hindringer i veien.

Sjekk rømningsveiene. Kanskje er vinduet man har tenkt å bruke stengt på grunn av snø?

Redde – Varsle – Slukke

Hvis uhellet først skulle være ute, er førsteinnsatsen svært viktig. Sørg for at folk kommer seg ut. Varsle brannvesenet. Dersom det er mulig; forsøk å slokke.

Brannvesenet anbefaler alle hytteeiere å lage en nødplakat til hytta. På plakaten ser du hytta sin geografiske posisjon i et kartutsnitt med GPS-koordinater. Dermed kan du føre redningsmannskapene rett til hyttedøra.

Les mer: Nødplakat | Kartverket.no

Båteier?

Mange benytter påsken til å gå over båten før årets sesong. Har du overnattingsmuligheter i båten, sørg for fungerende brannvarsler. Benytter gass i båten din? I den forbindelse kan det være lurt å gå over gassanlegget og installer gassvarsler.

Les mer: Forebygge brann i båten

Vi skal ut på påsketur, kan vi fyre opp bål?

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill, engangsgrill og stormkjøkken i eller i nærheten av skog og annen utmark. Du kan imidlertid tenne bål på plasser hvor det åpenbart ikke kan føre til brann. Du må selv vurdere om det er forsvarlig, og du er selv ansvarlig for at du ikke starter en brann. Er du i tvil om det er trygt å gjøre opp ild er det bedre å droppe det.

Les mer: Dette må du vite før du tenner bål – Sikkerhverdag

HA EN RIKTIG FIN OG BRANNTRYGG PÅSKE!