Husk redningsvest

Båtsesongen er i full gang, og alt ligger til rette for fine dager på sjøen. På enkelt vis kan du selv være med på å forebygge alvorlige ulykker – BRUK REDNINGSVEST.

Båter i havnen

Minst fjerdeparten av de som omkommer fra fritidsbåt har promille i blodet. Nesten ingen av disse hadde vest på. Det viser Sjøfartsdirektoratets tallmateriale.

Kunnskapen vi får av undersøkelser ol. viser at det er en klar sammenheng mellom bruk av alkohol og ulykker. Sjansen for at det skal skje noe uønsket er markert større når båtføreren er påvirket av alkohol. Når folk er beruset er vurderingsevnen redusert. Da er det enda lettere å droppe vesten og kanskje også gi litt ekstra gass.

PROMILLEGRENSE

Det fremgår av lov om fritids- og småbåter § 33 at man under påvirkning av alkohol (0,8 promille) ikke kan “føre eller forsøke å føre” en småbåt som har “motor som fremdriftsmiddel” eller “seil som fremdriftsmiddel og en største lengde på 4,5 meter eller mer”.

STØRST EFFEKT MED VEST

På landsbasis omkom totalt 94 personer som i følge av drukning i fjor jf. statistikk fra Redningsselskapet. Det er en liten nedgang fra året før.

– Bruk av flytevest er det enkelttiltak som har størst effekt når det gjelder å redde liv.

Vi minner om at det er veldig kaldt i vannet i Norge, også om sommeren. De som ramler over bord fra en båt, vil derfor få problemer etter kort tid. De vil også oppdage at det er overraskende vanskelig å komme seg oppi båten igjen.

GOD SOMMER 🙂