Bilferie? Sikre alle løse gjenstander i bilen!

Jo flere ting du har med deg på tur, desto større er sjansen for katastrofale følger. Visste du at den vanligste årsaken til alvorlige skader i trafikken er usikret bagasje og løse gjenstander i bilen?

SIKRE_LØSE_GJENSTANDER

Jo flere ting du har med deg på tur, desto større er sjansen for katastrofale følger. Visste du at den vanligste årsaken til alvorlige skader i trafikken er usikret bagasje og løse gjenstander i bilen En halvliters drikkeflaske som ligger løst kan faktisk få en vekt på 15 kilo om du bråbremser eller kolliderer i 50 km/t.

LØSE GJENSTANDER

Usikret bagasje og løse gjenstander i bilen, er den vanligste årsaken til alvorlige skader i trafikken? Det skal ikke så mye til å sikre alle løse gjenstander i bilen. Og hvis hele familien har litt fokus på akkurat dette under hele ferien, så vil det begrense skadene betraktelig ved en eventuell kollisjon.

PAKK RIKTIG I BAGASJEROMMET

Skal du pakke bilen full, er det spesielt viktig å pakke riktig i bagasjerommet. Sett ekstra store og tunge ting lavest mulig og helt innerst mot seteryggen. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper for bilen.

Plasser de letteste tingene ytterst og ikke pakk høyere enn seteryggen med mindre du har gitter i bilen. Bruk også nett og skjerm til å trekke over bagasjen.

ET GODT TIPS

Pakke i bagger, og ikke kofferter. Da er det enklere å utnytte plassen og små hulrom i bagasjerommet. Ikke glem at nødutstyret ditt fortsatt må være lett tilgjengelig når alt er på plass. Varseltrekant og førstehjelpsutstyr legges derfor i front slik at du enkelt får tak i det.

VÆR NØYE

Å bruke litt ekstra tid på å pakke riktig, øker sikkerheten til deg og dine kjære. Dersom du har skiboks må du vite hvor mye vekt den tåler. Boksen er ikke laget for å bære tung bagasje, og maksvekten bør ikke overskrides.

TENK PÅ VEKTFORDELING

Tenk nøye på vektfordelingen. Bilens kjøreegenskaper endres nemlig om den blir for baktung – så sjekk vognkortet for tillatt totalvekt.

SKAL DU PÅ FERIE MED CAMPINGVOGN – PASS VEKTEN

Når du kobler en campingvogn til bilen øker bilens bakakseltrykk med mellom 40 og 100 kilo – vekt det er så lett å glemme når bagasjerommet proppes fullt av alt du har av ferieutstyr. Resultatet kan bli at bilens maksimale bakakseltrykk overskrides.
Selv om det er god plass i vogna er det ikke bare å laste inn. Det er viktig at du ikke overskrider vognens maksimalt tillatte vekt.

Ved pakking er det viktig med god planlegging!

 

GOD FERIE!