Tenk brannsikkerhet på campingplassen

Hver sommer ruller ca 150 000 campingvogner og bobiler ut på norske veier. I tillegg camper vi i telt og hytter. Til sammen blir dette mange mennesker som skal bo, sove, hygge seg og lage mat under tildels trange og uvante forhold.

Camping

På campingferie bor, sover og koser man seg i til dels trange og uvante omgivelser preget av lett antennelige materialer. Kombinert med bruk av åpen flamme, grill, propan og elektriske apparater gir dette en høy brannrisiko.

– Derfor skal alle campingvogner og bobiler ha installert røykvarsler og brannslokkeapparat. For campingturister som sverger til telt er reiserøykvarsler et fornuftig alternativ.

PÅBUDT MED RØYKVARSLER OG BRANNSLOKKEAPPARAT I CAMPINGVOGN OG BOBIL

En brann utvikler seg utrolig raskt i en campingvogn eller et telt. Man har som regel bare få sekunder på å komme seg ut! I alle campingvogner og bobiler der folk sover, skal det være installert røykvarsler. Røykvarsleren monteres i taket, og batteriet byttes minst én gang pr. år. Test røykvarsleren jevnlig. Brannslokkeapparat er påbudt i alle campingvogner og bobiler.

PÅ CAMPINGPLASSEN

Når du kommer til en ny campingplass – gjør deg kjent med sikkerhetsreglene. Hvor finner du nærmeste telefon og brannslokkingsutstyr? Er du usikker, spør i resepsjonen. Still krav til sikkerhet på campingplassen!

HOLD MINST 3 METER AVSTAND

Plasser din campingenhet (campingvogn, telt eller lignende) i god avstand fra dine naboer – helst minst tre meter. For mer permanente installasjoner (“spikertelt”, terrasser og lignende) kan kommunen av hensyn til brannsikkerheten ha egne bestemmelser. Spør eieren av campingplassen om hvilke regler som gjelder.

PROPAN

Sjekk jevnlig propananleggets slanger, rør og koblinger for å unngå lekkasjer. Følg bruksanvisningens retningslinjer for montering, sikkerhetsavstander, bruk og vedlikehold nøye. Propanbeholderen skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme. Gassvarsler er absolutt en fordel å ha i vognen.

Elektriske apparater og el-anlegg
Sjekk at elektriske apparater og elektriske anlegg er i god stand. Pass særlig på at ledninger ikke er skadet. Er du i tvil, spør en autorisert elektriker.

OPPVARMING

Ved behov for oppvarming, bruk kun godkjente ovner spesielt beregnet for campingvogner, bobiler eller telt. Åpen flamme må kun brukes ute i friluft, og i sikre omgivelser.

 

GOD SOMMERFERIE!