Båter til kai i brosundet og båtliv

Brannsikker ferie

Sommer betyr for de fleste også ferietid. Enten du skal på hytta, båten, hotell eller campingferie, ta med deg tips til hvordan ha en brannsikker sommerferie.

Skal du til utlandet, ta ikke for gitt at brannsikkerheten holder samme standard som i Norge. Vi anbefaler deg å ta dine egne forhåndsregler og tenke over brannsikkerheten der hvor du er. Nedenfor finner du noen brannforebyggende sommertips:

Ta med røykvarsler og slokkeutstyr på ferie!

Husk røykvarsler og slokkeutstyr både på hytten, i båten, campingvognen og i bobilen. Akkurat som hjemme er det påbudt med røykvarsler og brannslokkingsutstyr i campingvogn og bobil, altså der hvor man sover. Ta gjerne med en reiserøykvarsler om du skal leie overnattingssted. Vi anbefaler deg å sjekke at slokkeutstyret fungerer og at det er lett tilgjengelig.

Bruk av gass

Sørg alltid for å kontrollere at gassutstyr i båt, campingvogn og bobil er montert slik at det ikke skades eller løsner. Sørg for at gassapparatet og beholderen er i god stand. Sjekk jevnlig slanger og koblinger for lekkasjer.  Ikke prøv å reparere skader på gassbeholderen selv. Overlat til propanforhandleren å gjøre kontroll og eventuelt vedlikehold av gassapparater og gassanlegg. Vær forsiktig med bruk av åpen ild i nærheten av gassutstyr.
Det kan være smart å montere gassvarsler og CO-varsler om du har aggregat eller dieseldrevet varmeapparat. Kullosgassen er luktfri og vanskelig å oppdage.

På campingplassen

Gjør deg kjent med sikkerhetsreglene når du kommer til en ny campingplass. Plasser din campingenhet (campingvogn, telt eller lignende) i god avstand fra naboene dine ( 4-meter).

Trygg i båt

Fortøy i god avstand til andre båter, slik at det er mulig å slippe ut om det skulle begynne å brenne. Vi anbefaler å installere gassmåler, Co-varsler i båt med overnattingsmuligheter.

På hotell

Gjør deg kjent med rømningsvegene og hvor det finnes brannslokkeutstyr. Er lurt tips er å ha med reiserøykvarsler når man overnatter på ukjente steder.

Bålforbud fra 15. april til 15. september i hele Norge.

I denne perioden er det ikke tillatt å tenne bål, bålpanner, engangsgrill og lignende i eller i nærheten av skog og annen utmark. Man kan evt. tenne bål der det på ingen måte kan føre til brann. Det er den som tenner bålet som har det hele og fulle ansvar. Vi anbefaler deg å sjekke skogbrannfaren på varsom.no.

Grilling

Du kan grille i egen hage, i parker på tilrettelagte grill – og bålplasser.

GOD SOMMER.